De Brink

Tuinpark De Groote Braak

In het nieuwe landschapsontwerp van De Brink op Tuinpark De Groote Braak is de dijkdoorbraak van de Spaarndammerdijk in de nacht van 4 op 5 november 1675 als uitgangspunt voor het ontwerp genomen.

Inspiratie is de manier waarop water bij een dijkdoorbraak achter de dijk uitwaaiert. Dit beeld is gebruikt om de paden vorm te geven. De oude bestrating is op de locatie hergebruikt in een visgraat patroon met rand die de golvende vormen extra benadrukt.

De bestaande ophoging rondom de Brink wordt visueel versterkt met doorbraken voor de paden. Hiermee worden alle paden gelijkvloers en de Brink veel toegankelijker.

De keerwanden langs de paden zijn als golvende sediment gesteenten vormgegeven. Hierbij is gebruik gemaakt van oude geknipte stoeptegels voor een natuurlijk ogende wand. De golf ontstaat vanuit de fundering van de muren en de glooiende vorm geeft extra stevigheid. De muurtjes bieden tevens informele zitgelegenheid.

Een terras nodigt uit om te verblijven en twee grote gazons nodigen uit om te spelen en gebruik bij grotere evenementen. Het golvende thema is ook in het groen doorgezet met een ‘eiland’ en ‘duin’.

Aan de zuidzijde is een kleine wadi gemaakt voor vocht en schaduw minnend leven en aan de noordzijde een zitkuil voor de zonaanbidders, hier is ook ruimte gemaakt voor zand bijen.

Bestaande beplanting is gehandhaafd en er zijn voor de nieuwe perken planten door de vereniging gedoneerd en opgekweekt uit zaad.

De Brink is het hart van Tuinpark De Groote Braak en de enige grotere buitenruimte waar meerdere mensen samen kunnen komen. De Brink was in 1983 opgezet in terrassen met trappen. Dit maakte het grotendeels ontoegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Door de borders en trappen in het midden was het ook lastig om met een grote groep gezamenlijk, op hetzelfde niveau iets te organiseren.

In het ontwerp van SiSi is uit ecologisch oogpunt alles wat goed is aan het oude ontwerp gehandhaafd of hergebruikt.  In het nieuwe ontwerp is gestreefd naar maximale biodiversiteit en inzetbaarheid voor mens, plant en dier.

Oppervlakte 2.000 m2, gerealiseerd voorjaar 2022 met tuinders en vrijwilligers van Tuinpark de Groote Braak

Locatie: Tuinpark De Groote Braak, Daveren 25, 1046 AP Amsterdam. Toegankelijk 1 april tot 31 oktober van 8 tot 22 uur

Volgende
Volgende

Het Slakkenhuis